Amikor ideköltöztünk Piliscsabára, a macskákat illetően (is) elég sok új helyzettel kellett szembenéznünk. Vegyük például a kullancsokat. Amíg lakásban éltünk, nem volt szükség arra, hogy számításba vegyük ezeket az apró, ám annál veszélyesebb élősködőket. Egyszerűen nem törődtünk velük, ignoráltuk őket a tudatunkból.  Aztán kicuccoltunk ide, és minden megváltozott. (Néha úgy érzem, hogy Piliscsabán több a kullancs, mint az egész országban összesen.)

Nagyon kis rendesek voltunk, mert a megérkezésünket követően igen hamar elmentünk bemutatkozni a helyi állatorvosnak, aki azon nyomban rá is nyomott a csodaszérumból a cirmikre egy-egy adagot. Bár ez az ampullás finomság nem olcsó dolog (szerintem nyugodtan kalkuláljuk bele a rezsiköltségbe, akkor nem fáj annyira), de az egyetlen, ami valóban hatékony is. Sajnos csak egy hónapig, és egy nappal sem tovább. Ha ennek ellenére mégis előfordul, hogy a macskánkban kullancsot találunk, ki lehet egészíteni a védekezést egy kis B-vitamin koktéllal.  A patikákban Vitamin B Komplex (gyártó: Bioextra Kft.) néven árulják. Pici piros golyók, könnyű beadni (heti két alkalommal egy szem elég) és no mellékhatás. (Illetve egy azért mégis van, fura szaga lesz a cicának tőle, de pont ez a lényege: a kullancsok utálják.)  

Viszont, ha már ott pöffeszkedik az aprórém a cica bőrén, vegyük el a kedvét a vámpírkodástól: ez esetben érdemes beszerezni egy kullancs kiszedő csipeszt (a helyes használathoz kérjük kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk segítségét, és ez blablának tűnik, de esetben, helytálló), ami jelentősen megkönnyíti az eltávolítást. Ha ez megtörtént, „döfjünk tőrt a vérszívó szívébe!” – azaz küldjük át a másvilágra.  Az állatvédelem néha áldozatokkal is jár.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garancsvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr341032990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kephera 2009.03.29. 15:47:31

lentről a harmadik sor így kezdődik: de ez esetben helytálló. Valamiért nem hagyja, hogy javítsam. Bocsi.

Kopirájtok: A cuki állatok, így a bagoly
+ a cica, meg a házikók + a felhők
a productive dreams-nek köszönhetők.
A nagy fa itt mellettem itt született:
www.dapino-colada.nl.

süti beállítások módosítása