Nemrégiben volt egy sanda próbálkozásom gasztroblog terén. Aztán rájöttem, hogy nem vagyok elég jó - látva a jobbnál jobb íznaplókat. Sokaknak azonban tetszett(?), amit csináltam , és lépten-nyomon arra bíztatnak, hogy folytassam valamilyen formában a kajás kalandozást is.  Lehet, most teszek egy próbálkozást, amit egy joghurtos padlizsánsaláta váltott ki. Nem vagyok egy gasztrozseni, mint itt néhányan, de felismerem mi a jó, és az is tény, hogy van gyakorlatom főzésügyileg. És itt nem a krumplifőzelékre gondolok. (Lehet, nagy az arcom???)

Sok recept jelenik meg, ha rákeresünk egy-egy ételre a gugliban, és nehéz eldönteni, melyik a legfrankóbb. Ebben fogok segíteni egyelőre néhány linkkel (hiszen más tollával nem ékeskedünk), aztán lehet, hogy végül magamat is beleadom saját receptekkel.

A blog amúgy is kinyílt. Átalakult a "minden, ami a garancs" üzemmódra. Szeretek főzni, így örülnék, ha társíthatnám a gasztronómiát a tücskök, bogarak témához. Ilyen úgy sincs még egy:)

Szeretném kérdezni összes olvasómat - akár a garancsos levlistán keresztül is mondjanak véleményt - hogy kerüljön-é ide egy-két recept még vagy se?

Kezdetnek a legjobb török, joghurtos padizsánsaláta linkje:

safranysarkany.blogspot.com/2009/01/joghurtos-padlizsnsalta.html

Mitől jó? A zsíros joghurtalap miatt, ami kötelező ehhez a recepthez. A furfangos török, indiai, akármilyen speckó joghurtot úgy tudod előidézni, ha sima Danone vagy az Aldiban kapható noném joghurtot (Milfina) - ez utóbbira viszont esküszöm és meghajolok előtte - felkötöd laza szövésű anyagban (én pelenkában csinálom....de tényleg) egy edény vagy a mosogató felé 20-30 percre, és hagyod kicsöpögni a savóját. Aztán felvered villával és kész a zsíros joghurt.

Miért ez a recept a legjobb? A római kömény miatt. Csodálatos aromát ad. Csak a fenti blog használta ezt a remek, ízes, aromás fűszert, ami a török és indiai ételek elengedhetetlen része. Római kömény minden keleti boltban kapható. (arab, török, indiai fűszerek - Pl. a Mammutban a piactér résznél, a Retek utcában is van egy, vagy a Wesselényi utcánál a körúton.)

Másképp? - az összes  mennyiség megáll, nem változtattam semmit, kivéve, hogy nem vettem semmiféle speckó joghurtot, hanem a fentiek alapján készítettem el.

Utózönge: Állatok, bogarak, macskák, kutyák, pókok persze maradnak a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://garancsvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr821271016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borsó meg a héja 2009.08.07. 13:54:41

Én a fentihez nagyon hasonlóan gyártom a joghurtos padllizsánt, de eddig még csak görög joghurtból készítettem ennek a beszerzése viszont néha komoly nehézségekbe ütközik, ezért tök jó ötlet a sima joghurt kicsepegtetése. Szoktam még némi petrezselyemmel is bolondítani, ahogy azt a Szeráj-ban tanultam.
És legközelebb kipróbálom ezt a római köményes verziót. Nem is olyan sokára asszem.

Kopirájtok: A cuki állatok, így a bagoly
+ a cica, meg a házikók + a felhők
a productive dreams-nek köszönhetők.
A nagy fa itt mellettem itt született:
www.dapino-colada.nl.

süti beállítások módosítása